De beste tips voor een sterk wachtwoord

De beste tips voor een sterk wachtwoord

Tegenwoordig dient een wachtwoord aan een aantal eisen te voldoen. Hackers worden er steeds beter in om mobiele telefoons of laptops te kraken. Voor de hand liggende wachtwoord zijn dus verleden tijd.

Meest voorkomende wachtwoorden

Eerst het slechte voorbeeld. Uit ruim 2 miljoen gehackte wachtwoorden is een top 10 gerold met de meest voorkomende wachtwoorden. Als jouw wachtwoord hiertussen staat, is het tijd voor een nieuwe.

Top 10 slechtste wachtwoorden

1: 123456
2: password
3: 12345678
4: qwerty
5: 12345
6: 123456789
7: football
8: 1234
9: 1234567
10: baseball

 

Lang = goed

Een lang wachtwoord is moeilijker te kraken dan een kort wachtwoord. Een kort wachtwoord is wel makkelijker te onthouden, maar is niet zo veilig. Het is aan te raden om minimaal twaalf tekens te gebruiken, waarvan twee cijfers. Uiteraard moet het wachtwoord wel te onthouden zijn.

Basiswachtwoord

Het is niet moeilijk om een lang, maar goed te onthouden wachtwoord te maken. Bedenk een zin die makkelijk te onthouden is, zoals: ‘Ik hou van Italiaans, ik hou van pasta’. Gebruik hiervan alleen de eerste letters. Dan is het: ihviihvp. Om het wachtwoord moeilijker te maken kan je elke ‘i’ vervangen door een uitroepteken. Dan is het wachtwoord: !hv!!hvp. Zet je lievelingscijfer voor het wachtwoord, bijvoorbeeld 7. Uiteindelijk is het wachtwoord dan: 7!hv!!hvp.

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord

Veel mensen gebruiken voor alles hetzelfde wachtwoord. Ook dat is niet veilig. Maak dus elk wachtwoord uniek door iets nieuws toe te voegen. Is dat te ingewikkeld? Verdeel dan de websites en apparaten waar wachtwoorden voor nodig zijn in drie categorieën. De eerste categorie bevat niet belangrijke wachtwoorden. Denk daarbij aan de toegang tot de website van een krant. De tweede categorie zijn wachtwoorden die middelmatig belangrijk zijn. In de laatste categorie komen wachtwoorden die uiterst belangrijk zijn, zoals uw internetbankieren en DigiD.

Verander je wachtwoord regelmatig

Het komt nog te vaak voor dat men jaren lang hetzelfde wachtwoord hebben. Verander minstens één keer in de drie maanden je wachtwoorden. Zo weet je zeker dat je optimaal beveiligd bent. Veel belangrijke websites hebben zelf een tijdslimiet op een wachtwoord. Als de tijd verstreken is krijg je vanzelf een oproep om het wachtwoord te veranderen.

Geheime vraag

Veel websites bieden te optie om een geheime vraag in te stellen. Vaak zijn dit vragen als: ‘Wat was de naam van uw eerste huisdier?’ of ‘Wat is uw meisjesnaam?’. Een dergelijke geheime vraag kan je ook zelf bedenken. Zo heb je meteen een origineel wachtwoord én kan je hem makkelijk onthouden!


Reageren is niet mogelijk.