De bekende en onbekende voordelen van koffie

De bekende en onbekende voordelen van koffie

Er zijn maar weinig mensen die geen koffie drinken. Maar het blijft lastig om te bepalen of koffie drinken gezond is of niet. Goed nieuws: koffie verkleint de kans op heel veel (ouderdom)ziektes en aandoeningen! Dus pak snel een kopje koffie en lees verder.

  • Koffie en Alzheimer

Een dagelijks kopje “zwart goud” remt de ontwikkeling van Alzheimer op latere leeftijd. Wanneer cafeïne en een ander bestandsdeel van koffie in aanraking komt met het stofje wat Alzheimer in je lichaam bestrijd, geeft dit een reactie. Hierdoor wordt het stofje extra geactiveerd! Niet alleen remt het Alzheimer af, koffie zorgt er zelfs voor dat je geheugen scherper wordt. De koffie helpt om herinneringen te bewaren.

  • Koffie en Parkinson

Uit onderzoeken blijkt dat de kans op de Ziekte van Parkinson daalt door hoeveelheid cafeïne in koffie. Hier geldt: hoe meer koffie iemand drinkt, hoe kleiner de kans op Parkinson is. Maar let wel: té veel koffie is niet goed en zorgt voor klachten.

  • Koffie en kanker

Het blijkt dat vier koppen koffie per dag je lichaam beschermen tegen lever-, blaas-, darm-, huid- en baarmoederhalskanker. Het effect is klein, maar alle beetje helpen! Koffie verlaagt het insulinepeil en dat zorgt ervoor dat tumoren en gezwellen minder goed kunnen groeien.

  • Koffie en diabetes

Vier koppen koffie per dag zorgt voor een verkleinde kans op diabetes type 2. In koffie zit de anti-oxidant chlorogeenzuur wat de opname van suiker in de darmen vertraagd. Het gevolg hiervan is dat het lichaam zelf minder insuline hoeft aan te maken. Koffie zorgt er op zijn beurt weer voor dat de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd en maakt de lichaamscellen gevoeliger voor insuline. Dit bij elkaar zorgt voor een verkleinde kans op diabetes type 2.

Dit geldt niet voor wie al diabetes heeft. In dat geval kan het de glucosewaarden ontregelen.

  • Koffie en hart- en vaatziekten

Met al twee tot drie kopjes koffie per dag verlaag je de kans op hart- en vaatziekten. Veel mensen denken dat koffie de kans juist vergroot, maar daar blijkt dus niks van waar te zijn. Mits je het bij 3 kopjes houdt.

  • Koffie en bloeddruk

Koffie leidt bij gezonde mensen niet tot een hogere bloeddruk, ondanks dat het veel wordt gedacht. Als je al last hebt van een hoge bloeddruk, dan is de kans aanwezig dat je bloeddruk permanent iets wordt opgehoogd. Ook voor mensen die nooit of zelden koffie drinken kan de cafeïne hard aankomen en heeft het een versnelde hartslag en een iets verhoogde bloeddruk tot gevolg. De verhoogde bloeddruk verdwijnt weer zodra het lichaam gewend is aan het drinken van koffie.

  • Koffie en een beroerte

Wie dagelijks één kopje koffie drinkt verlaagt de kans op een beroerte met 20%!

Niet alleen zorgt koffie er dus voor dat je alert bent, het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Kortom, koffiedrinkers leven nog lang en gelukkig!


Reageren is niet mogelijk.