Je kunt nooit genoeg thee drinken

Je kunt nooit genoeg thee drinken

De kans op uitdroging is groter bij oudere mensen. Dit komt omdat je als oudere minder snel dorst hebt en minder vaak opstaat om een glas water te pakken of een kop thee te zetten. Het is belangrijk om goed te blijven drinken en om de verschijnselen op tijd te herkennen wanneer uitdroging optreedt. 

 

Uitdroging is lastig herkenbaar

Niet alle symptomen van uitdroging zijn duidelijk herkenbaar. In de beginfase kan het goed zijn dat je niet denkt aan uitdroging en dat je de symptomen ergens anders op afschuift. Lees daarom hieronder wat de verschijnselen zijn zodat er eerder een belletje gaat rinkelen.

 

Wazig of moe gevoel

Voel je je midden op de dag moe en suf terwijl je goed hebt geslapen en je normaal niet moe bent op dat tijdstip, dan kan dit komen door een vochttekort. Je krijgt het gevoel dat je niet helemaal helder meer kunt denken en wilt het liefst even gaan liggen. Ga niet slapen maar probeer eerst in een rustig tempo een aantal glazen water te drinken, doe dit wel in kleine hoeveelheden.

 

Duizeligheid bij het opstaan

Wordt het zwart voor je ogen als je opstaat, dan kan dit liggen aan een tekort aan water. Er zijn veel oorzaken waardoor je duizelig kan worden, bijvoorbeeld suikerziekte of bloedarmoede, maar als je normaal nooit last hebt van duizeligheid dan moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.

 

Hoofdpijn

Een bekend verschijnsel van vochttekort is hoofdpijn. Als je eenmaal hoofdpijn hebt gaat dit niet heel snel weg na het drinken van een aantal glazen water, maar het is een duidelijk teken dat je actie moet ondernemen.

 

Spierkrampen

Als het warm weer is kun je sneller last krijgen van spierkrampen, dit komt omdat je lichaam meer vocht verliest. Dit vocht moet je goed aanvullen, spierkrampen kunnen namelijk heel vervelend zijn.

 

Flauwvallen

Als je al lang te weinig hebt gedronken kun je zo versuft raken dat je kan wegvallen of flauwvallen. Hiervoor heb je waarschijnlijk wel al langer een gevoel van sufheid, het is daarom belangrijk om meteen te beginnen met drinken als je iets van sufheid opmerkt, je kunt immers nooit teveel drinken.

 

Braken of diarree

Dit is niet een gevolg van uitdroging maar dit gaat er vaak juist aan vooraf. Bij braken verliest je lichaam een hoop vocht, als je dit niet goed aanvult kun je heel snel last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. Het is daarom belangrijk om het vochtgehalte weer aan te vullen als je last hebt (gehad) van braken of diarree. In het geval van misselijkheid en braken kun je het best regelmatig een kleine hoeveelheid water drinken. Je maag is behoorlijk van slag geweest en een grote hoeveelheid vocht zal niet heel prettig voelen.

 

Houd water in de buurt

Om te voorkomen dat je uitdroogt is het belangrijk om altijd water in de buurt te hebben. Vergeet je om water te drinken als je hiervoor continu naar de keuken moet lopen? Vul dan een kan met water en zet deze bij je in de buurt zodat je makkelijk een nieuw glas water kunt inschenken.


Reageren is niet mogelijk.