Praten over de dood – lastig

Praten over de dood – lastig

Grafzerken en grafstenen

Rondlopend op een begraafplaats tussen al die grafstenen, grafzerken en grafmonumenten met namen en data denk je meestal niet aan al die uitvaarten die er aan vooraf gingen. Eerder denk je de leeftijden en hoe iemand gestorven zou kunnen zijn.

Meestal denk je niet aan de uitdaging waar de nabestaanden voor stonden. Wat de nabestaanden na het overlijden allemaal in korte tijd moesten regelen. Een uitvaart komt namelijk niet vanzelf tot stand. Bijna altijd wordt een uitvaartverzorger ingehuurd om de meeste zaken te regelen. Toch moeten de nabestaanden die vaak emotioneel en verdrietig zijn ook beslissingen nemen. Beslissingen waar niet alle nabestaanden het per definitie over eens hoeven te zijn. Conflicten wil je rondom een uitvaart liever vermijden, toch leidt een uitvaart niet zelden tot ruzies in de familie.

Leg uw wensen vast

Sterven en dood zijn nog altijd moeilijke gespreksonderwerpen. Zeker als het ons zelf betreft! Toch kan het praten over de komende dood opluchting en ontspanning brengen. Na het overlijden moeten de nabestaanden een passende uitvaart regelen. Vaak is zelfs na een langdurig ziekbed de dood nog onverwacht en een grote schok. Het regelen van de uitvaart, is zelfs met de hulp van een uitvaartonderneming, vaak zeer overweldigend.

Liefst wil je afscheid nemen op de beste manier; een wijze die bij de overledene past. Maak uw eigen overlijden en uitvaart bespreekbaar met uw naasten. Zodat uw nabestaanden geen lastige beslissingen hoeven te nemen. Als ze precies weten hoe u uw eigen de uitvaart het liefst heeft geeft dat rust en kan er meer ruimte en tijd zijn voor de mooie herinneringen. Een persoonlijk afscheid waarover geen twijfel bestaat is voor iedereen prettiger. Uitvaartbegeleiders bieden daarom een gratis service aan waarbij zij met u en met uw dierbaren praten over hoe u uw eigen uitvaart liefst ziet. Door dit schriftelijk vast te leggen voor de nabestaanden maakt u het ook op het allerlaatste moment makkelijker. Weet dat U niet verplicht bent om de uitvaart ook door die uitvaartbegeleider te laten verzorgen.

Belangrijke zaken die uw nabestaanden moeten weten:

  • Adressenlijst
  • Begrafenis of crematie
  • Welke muziek
  • Welke teksten
  • Welke Kist die bij de overledene past
  • Welke kleding in de kist?
  • Wie mag de laatste verzorging doen
  • Urnengraf, Grafmonument of grafkunst?
  • Begraafplaats of Asbestemming

Laat nabestaanden niet achter met de keuzes

Vaak blijven nabestaanden achter met onduidelijkheid en moeten zij in korte tijd onomkeerbare keuzes over de uitvaart maken. U laat nabestaanden toch niet achter met lastige keuzes? Ga de uitdaging aan en praat met hen over uw wensen. Zet u over het taboe heen en praat over de dood.


Reageren is niet mogelijk.