Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars in Nederland

Iedereen in Nederland moet verplicht een zorgverzekering nemen. Dit is een ziektekostenverzekering die noodzakelijke zorg dekt. Dit betekend dat op genezing gerichte zorg vergoed wordt door je zorgverzekering. Elke verzekering moet de basisdekking vergoeden. Deze is wettelijk voorgeschreven. De basisdekking verzekert geneeskundige zorg, mondzorg, farmaceutische zorg, hulpmiddelenzorg, behandelingen en eventuele opname in een ziekenhuis, verblijf in bijvoorbeeld een zorghotel en vervoer voor zorg. Verder kan u er ook voor kiezen om aanvullende verzekeringen aan te gaan voor zorg die buiten de basisdekking valt. Verzekeraars moeten iedereen die zich bij hen willen verzekeren accepteren, dus u hebt vrije keuze van zorgverzekeraar. Er bestaan veel verschillende verzekeraars, maar de grootste zorgverzekeraars in Nederland zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. In totaal zijn er 9 grote verzekeringsconcerns, maar die hebben vaak meerdere zorgverzekeraars in hun concern.

In dit artikel zullen we de meest voorkomende voordelen en verschillen tussen de verzekeringsaanbieders uitleggen.

Financiële voordelen

Een eerste vaak geadverteerde voordeel is dat het eigen risico gespreid kan worden betaald. Dit is uiteraard fijn, zo hoeft u niet in één keer u eigen risico op te hoesten, maar als we kijken naar welke zorgverzekeraars dit aanbieden, concluderen we dat bijna alle zorgverzekeraars dit voordeel aanbieden. Het is vaak wel belangrijk dit op tijd aan te vragen, anders kan het zijn dat u alsnog uw eigen risico niet gespreid kan betalen. Ook de premiekorting bij jaarbetaling wordt bij een groot aantal verzekeraars aangeboden, maar al minder vaak dan het gespreid betalen van het eigen risico. Verzekeraars die bij jaarbetaling premiekorting geven zijn bijvoorbeeld Anderzorg, CZ en het daarbij horende CZdirect, Delta Lloyd, FBTO, Menzis, VGZ en het Zilveren Kruis.

Vrije zorgkeuze

Bepaalde zorgverzekeraars bieden een volledig vrije zorgkeuze, een voorbeeld hiervan is Ditzo. Andere geven een ruimere keuze uit ziekenhuizen, zoals Salland en Avéro Achmea, of geven vrije artsenkeuze zoals OHRA.

Online

De meeste zorgverzekeraars hebben tegenwoordig ook een enorme online aanwezigheid. Correspondentie, uw polis inkijken, factureren, vergoedingoverzichten, declareren en zelfs het bestellen van herhaalrecepten kunnen tegenwoordig via het internet. Verzekeraars waarbij u veel van online services gebruik (moet) maken zijn vaak goedkoper. Bij de meeste verzekeraars kan u online veel dingen doen, maar is dit niet verplicht, zoals bij CZ, Bewuzt, ONVZ, Salland, United Consumers, Nedasco en VGZ. Andere bieden een online polis aan, met een iets lagere premie, waarbij je alles online moet regelen, zoals de online polis bij De Friesland zorgverzekeraar, of bieden enkel nog online services. Zo kan je enkel nog online declareren bij CZdirect en de HEMA zorgverzekering. Bij de meeste zorgverzekeraars die online diensten aanbieden is het inloggen met DigiD verplicht.

Verschillen

Enkele zorgverzekeringen bieden speciale diensten aan, of onderscheiden zich van andere zorgverzekeraars door een speciale visie. Avéro Achmea biedt bijvoorbeeld verzekeringen aan die speciaal gericht zijn op vitale vijftigers, Zekur biedt dan weer relatief voordelige zorgverzekeringen voor jongeren aan. Zekur is een onderdeel van Univé. Salland daarentegen is een regionale verzekeraar die enkel toegankelijk is voor mensen die in de regio Salland wonen, terwijl De Amerfoortse een speciale verzekering is op maat van ondernemers met speciale oplossingen voor arbeidsongeschiktheid, ziektekosten en pensioenen voor zelfstandigen. FBTO onderscheidt zich dan weer doordat aanvullende modules flexibel kunnen worden aangezet als deze nodig blijken. Zo betaald u enkel voor een module als u ze nodig hebt, en verspilt u er geen geld aan als u ze niet nodig heeft.

Dan is er ook nog het de zorgverzekering van United Consumers. Dit is een geval apart omdat het geldt als een soort tussenpersoon. United Consumers is het zorglabel en zorgcollectief van VGZ waarbij je ofwel United Consumers als tussenpersoon gebruikt of rechtstreeks bij VGZ aanklopt. Het voordeel van United Consumers als tussenpersoon is dat je korting krijgt op je maandelijkse premie.

Tot slot hebben we ook nog zorgverzekeraar Prolife die pleit voor christelijke zorgverlening. Naast de basisdekking biedt deze zorgverzekeraar in haar aanvullende verzekeringen hulp aan die specifiek christelijk ingevuld moet worden om terugbetaald te worden. Zo wordt bijvoorbeeld psychosociale hulp vergoedt als deze door een christelijke hulpverlener wordt verleend.

Door het enorme aanbod in zorgverzekeringen is het soms moeilijk om het bos door de bomen te zien. Belangrijk is dat u eerst beslist wat voor soort verzekering u wilt afsluiten: gaat u enkel voor de basisdekking, of wilt u aanvullende verzekeringen, en voor wat dan juist? Vervolgens kijkt u best of u graag een uitgebreide persoonlijke service heeft, of u liever alles online regelt. Dan kan u op zoek naar welke zorgverzekeraars bij uw wensen passen en zo op zoek gaan naar de voordeligste voor uw wensen.